article

Ο βασικός μεταβολισμός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

 

 

 

 

Κατά την διάρκεια της κύησης παρατηρούνται μεταβολές στο μεταβολισμό της εγκύου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Η κύηση μπορεί να θεωρηθεί ως μία αναβολική κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση:

  • του σωματικού λίπους,
  • του όγκου του αίματος,
  • του εξωκυττάριου και ενδοκυττάριου υγρού,
  • των μαστικών αδένων,
  • του πλακούντα
  • και της μήτρας.

Όλες αυτές οι μεταβολές έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαστάσεων της κοιλίας και του σωματικού βάρους, αν και σε αυτά προσθέσουμε και το βάρος του εμβρύου.

Ο μεταβολισμός της εγκύου αυξάνει κατά 15% ως 20% για να ανταπεξέρθει ο οργανισμός της στις ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν. Ως συνέπεια, οι ανάγκες της εγκύου σε ενέργεια αυξάνονται. Σε γενικές γραμμές, οι ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυμαίνονται από 2.200 ως 2.900 θερμίδες (Kcal) ημερησίως για τις περισσότερες εγκύους, αναλόγως και την φυσική τους δραστηριότητα. (αναλυτικότερα θα μιλήσουμε κατά την επεξήγηση των τριών τριμήνων)

Από μελέτες έχει βρεθεί πως ο μεταβολικός ρυθμός των γυναικών που είναι υπέρβαρες, αυξάνεται ελαφρά κατά την κύηση, ενώ των πολύ αδύνατων γυναικών μειώνεται, πιθανόν από την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας. Με άλλα λόγια, το σώμα έχει μια εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής σε μια μεγάλη κλίμακα προσλαμβανομένων θερμίδων.

Τέλος, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών αλλάζει κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω μεταβολών στα επίπεδα ορμονών. Η κύρια προτεραιότητα του οργανισμού είναι να εξασφαλίσει μια διαρκή παροχή γλυκόζης για το μωρό, και για το λόγο αυτό προσαρμόζεται για να κάνει μια πιο σωστή χρήση του λίπους ως πηγή ενέργειας. Ωστόσο, ο αυξημένος μεταβολισμός του ήπατος αυξάνει την γλυκονεογένεση με συνέπεια την  αύξηση των επιπέδων γλυκόζης της μητέρας.Οι ορμονικές αλλαγές επίσης βοηθούν στη διατήρηση των άλιπων ιστών και στη μη χρησιμοποίηση τους για ενέργεια εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Pinterest
Σοφία Βρυώνη

About Σοφία Βρυώνη / "Διαιτολόγος-Διατροφολόγος"

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 04/08/1985 και μεγάλωσε στην Αττική. Τελειοποίησε τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των σπουδών της εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Έλεγχος ποιότητας δειγμάτων νερού στο νομό Ρεθύμνου. Προσδιορισμός ανόργανων αλάτων χλωριούχων, θειικών, νιτρικών και ορθοφωσφορικών». Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση σε διαιτολογικό γραφείο με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Παρασκευά Παπαχρήστο, ενώ παράλληλα επιμελήθηκε τις ειδήσεις διατροφής του portal του mednutrition. Τέλος, έχει παρακολουθήσει τα περισσότερα συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες διατροφής από το 2005. ΄Εχει συμμετάσχει σε ενέργειες που αφορούν την επιστημονική ενημέρωση για προϊόντα Διατροφής, έχει εργαστεί για γνωστή εταιρεία με φυσικά συμπληρώματα διατροφής ενημερώνοντας ιατρούς και πελάτες φαρμακείων σε περιοχές της Αττικής. Αρθρογραφεί στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο. Έχει προσωπικό πελατολόγιο, καθώς αναλαμβάνει την διαιτολογική υποστήριξη για όποιον επιθυμεί την απώλεια ή την πρόσληψη βάρους ή και την διατροφική υποστήριξη για κάποιον που επιθυμεί τη συντήρηση του βάρους του.