eggumosunh

 

 

 

 

 

Θα γίνετε «Μαμά»;;; Είναι μεγάλη χαρά και ευλογία!!!

 

Η διατροφή σας παίζει σπουδαίο ρόλο για να είστε εσείς και το μωρό σας υγιείς. Μέσα στο ευχάριστο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάποιες διατροφικές συμβουλές καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα).

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο μεταβολισμός της μητέρας παρουσιάζει πολλαπλές μεταβολές, λόγω αλλαγών σε ορισμένες βασικές αναπαραγωγικές ορμόνες. Το ορμονικό περιβάλλον κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μέγιστης σημασίας για την φυσιολογική ροή των θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο.

 

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από φυσιολογική πρόσληψη βάρους. Συνολικά η έγκυος προσλαμβάνει 10 με 12 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά πρέπει να τα πάρει τον 7ο, 8ο και 9ο μήνα, οπότε θα πρέπει να προσέξετε να μην βάλετε πολύ βάρος από τους πρώτους μήνες. Συνολικά η κατανομή του βάρους έχει ως εξής:

  • Στο 1ο τρίμηνο η αλλαγή στο βάρος είναι μικρή και περνά απαρατήρητη.
  • Στο 2ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει περίπου 1-2  κιλά.
  • Στο 3ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει περίπου 1,5-3 κιλά.

Το επιπλέον βάρος οφείλεται στην αύξηση των διαστάσεων του εμβρύου, του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Η έγκυος, επίσης, αυξάνει την ποσότητα του λιπώδους ιστού και αυξάνει το βάρος των μαστών, λόγω της προετοιμασίας για το θηλασμό.

Τα περισσότερα κιλά λαμβάνονται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο, γι΄αυτό καλό θα ήταν να ζητηθεί η συμβολή ενός Διαιτολόγου, αν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο η έγκυος έχει πάρει πάνω από 10 κιλά.

Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει τρία κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσα γεύματα, να περιέχει 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως εσείς και το μωρό σας θα έχετε όλα τα  θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Ο γενικός κανόνας είναι να μη χρησιμοποιείτε την εγκυμοσύνη ως δικαιολογία για να τρώτε «διπλά», αλλά απλώς να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων κατά 200-300 την ημέρα..

Το πλεόνασμα ενέργειας, πρέπει να το παίρνετε από θρεπτικές τροφές, πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο (η απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου αυξάνονται κατά την κυοφορία), βιταμίνες (ιδίως βιταμίνες C και D) και ιχνοστοιχεία (ιδίως ψευδάργυρο και χαλκό), άπαχη πρωτεΐνη, ακόρεστα λιπαρά οξέα (ιδίως ω-3) και φυσικά σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής και να προέρχονται από μια ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και προϊόντα τους ολικής άλεσης.  Μάλιστα, όσο λιγότερο επεξεργασμένα ή βρασμένα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι αυτά τα τρόφιμα, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες συγκρατούν. Αντίθετα τα προϊόντα και τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη θα πρέπει να περιορίζονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ποσότητα. 

Το κλειδί στη σωστή διατροφή είναι να τρώτε όχι μόνο τη σωστή ποσότητα, αλλά και τη σωστή ποιότητα τροφών, αρκεί να τηρήτε «μέτρο και ποικιλία». Προκειμένου να συμβάλουν στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, απαιτούνται σημαντικές ποσότητες των παραπάνω θρεπτικών ουσιών από την τροφή σας.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται την περίοδο της εγκυμοσύνης:

  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα,
  • τα όχι καλά διατηρημένα ή μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά, που μπορεί να αποτελούν εστίες βακτηρίων,
  • το συκώτι και γενικά τα εντόσθια, τα οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικά για το έμβρυο, λόγω υψηλής περιεκτικότητας  βιταμίνης Α,
  • το μισοβρασμένο αβγό,
  • τα μεγάλα ψάρια του ωκεανού και η κατανάλωση ωμού ψαριού (σούσι). Η συχνή κατανάλωση ψαριών, όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί, είναι πιθανόν να περιέχουν υδράργυρο σε ποσότητα επιβλαβή για το νευρικό σύστημα του μωρού,
  • τα όχι καλά πλυμένα λαχανικά, ιδίως τα φυλλώδη που απαιτούν πιο επιμελές πλύσιμο(καλά πλυμένα με νερό και ξύδι, το οποίο εξουδετερώνει βλαβερούς μικροοργανισμούς),
  • οι πηγές καφεΐνης (καφές, τσάι, κακάο),
  • το αλκοόλ,
  • τα αλλεργιογόνα τρόφιμα και τα διατροφικά συμπληρώματα που περιλαμβάνουν
  • η χρήση βοτάνων με άγνωστες παρενέργειες για το μωρό και τη μητέρα.

Pinterest
Σοφία Βρυώνη

About Σοφία Βρυώνη / "Διαιτολόγος-Διατροφολόγος"

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 04/08/1985 και μεγάλωσε στην Αττική. Τελειοποίησε τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των σπουδών της εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Έλεγχος ποιότητας δειγμάτων νερού στο νομό Ρεθύμνου. Προσδιορισμός ανόργανων αλάτων χλωριούχων, θειικών, νιτρικών και ορθοφωσφορικών». Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση σε διαιτολογικό γραφείο με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Παρασκευά Παπαχρήστο, ενώ παράλληλα επιμελήθηκε τις ειδήσεις διατροφής του portal του mednutrition. Τέλος, έχει παρακολουθήσει τα περισσότερα συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες διατροφής από το 2005. ΄Εχει συμμετάσχει σε ενέργειες που αφορούν την επιστημονική ενημέρωση για προϊόντα Διατροφής, έχει εργαστεί για γνωστή εταιρεία με φυσικά συμπληρώματα διατροφής ενημερώνοντας ιατρούς και πελάτες φαρμακείων σε περιοχές της Αττικής. Αρθρογραφεί στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο. Έχει προσωπικό πελατολόγιο, καθώς αναλαμβάνει την διαιτολογική υποστήριξη για όποιον επιθυμεί την απώλεια ή την πρόσληψη βάρους ή και την διατροφική υποστήριξη για κάποιον που επιθυμεί τη συντήρηση του βάρους του.